„În și din mintea ta”: conferință științifică internațională privind sănătatea mintală
- vizualizări: 772
Mai multe cadre didactice de la Catedra de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și membri ai Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor din Republica Moldova au participat la cea de-a IV-a conferință a Europei de Est privind Sănătatea mintală „În și din mintea ta”, care s-a desfășurat în data de 21 noiembrie curent.
Reprezentanții universității noastre au organizat un simpozion științific cu genericul „Intervenții de sănătate mintală în Republica Moldova în timpul pandemiei Covid-19”, în cadrul căruia au prezentat informații despre prevenirea și tratarea unor afecțiuni precum anxietatea și depresia, și sindromul de ardere profesională (burnout).
Moderatoarea simpozionului, Jana Chihai, conferențiar universitar la Catedra de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală, a menționat, în deschiderea evenimentului, că pandemia COVID-19 a reamplasat unele accente în raport cu sănătatea mintală, aceasta din urmă devenind una dintre prioritățile de luptă în această perioadă complicată. Criza sanitară a afectat sănătatea mintală a oamenilor, mulți dintre ei suferind de tulburări de comportament sau afecțiuni psihice. În acest context, profesioniștii din domeniul sănătății mintale s-au întrunit pentru a identifica soluții în depășirea crizei de sănătate, a se mobiliza și a consolida comunitatea specialiștilor din domeniu.
Printre invitați la conferință au fost personalități notorii din Portugalia - Jose Miguel Caldas de Almeida, profesor de psihiatrie și sănătate mintală la Universitatea NOVA din Lisabona, unul dintre experții care au elaborat reforma serviciilor de sănătate mintală la nivel global; Gary Bond, cercetător în servicii de sănătate mintală la Westat, profesor de psihologie și psihiatrie cu o experiență de peste patru decenii la trei universități din SUA; Giovanni de Girolamo, șef al Unității de Epidemiologie și Evaluare Psihiatrică, Centrul de Cercetări Clinice din Brescia, Italia; Lisa Dixon, profesor de psihiatrie la Centrul Medical al Universității Columbia, șefa Secției de servicii de sănătate comportamentală și cercetarea politicilor și a Centrului pentru Inovații Practice de la Institutul de Psihiatrie al statului New York, SUA; Howard H. Goldman profesor de psihiatrie, Facultatea de Medicină a Universității din Maryland, SUA.
În total, la conferință au participat cu comunicări peste 100 de profesioniști în sănătatea mintală din întreaga lume. Evenimentul a fost unul de importanță majoră pentru specialiștii din domeniul sănătății mintale, participanții activi fiind apreciați cu certificate pentru contribuție la desfășurarea conferinței internaționale.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii